E2E Priča – Prednosti obuke na radnom mestu

Požega: Zahvaljujući zajedničkom projektu Srbije i Švajcarske „Znanjem do posla“ mnogima će biti lakši put do zapošljavanja, pri čemu Udruženje građana Forum civilne akcije Požega kroz Job Info centar pruža stručnu podršku privatnim kompanijama, koje su zainteresovane da otvore nova radna mesta.

Goran Đukić istakao je da povezivanje potencijalnih kandidata i poslodavaca, kroz program „Obuka na radnom mestu“ jeste model koji će biti još čvršća garancija za put do radnog mesta.

„A kako to u praksi izgleda? Zajedno sa iskusnim radnicima za određeno zanimanje, na konkretnom radnom mestu, uradimo prvo analizu procesa rada, na tom radnom mestu, sve po koracima. A onda sa ljudima, koji su zaduženi sa teorijski deo obuke, uradimo program obuke. Program traje od jedan do šest meseci, u zavisnosti konkretno od zanimanja, a zatim, nakon urađenog programa i analize, zajedno sa predavačem, koji je obično profesor iz neke stručne škole, kao i sa mentorom koji vodi proces obuke na radnom mestu, a zapravo je stariji radnik kompanije, započinjemo proces obuke“, naveo je Đukić.

U Zapadnoj Srbiji mnoge kompanije imaju stalno otvorene konkurse za nova radna mesta, ali teško dolaze do zainteresovanih kandidata. Prednost projekta „Znanjem do posla“ ogleda se upravo u tome da zainteresovani prvo pronađu sferu ličnog interesovanja u ostvarivanju karijere, a potom kroz obuku na radnom mestu dodatno učvrste svoje želje i afinitete.

Đukić je napomenuo da se najviše traže tekstilni radnici, jer je ariljska opština poznata po toj industriji i van Srbije. Pored glavnog izvoznog aduta, maline, tekstilni proizvodi iz Arilja nalaze put i do zemalja u Evropskoj uniji.

„Posebno interesovanje za otvaranje novih radnih mesta prisutno je i u metaloprerađivačkoj industriji, gde se najviše traže varioci. Međutim, na području Zlatibora, koji je poznati turistički centar, postoji potražnja za radnicima u ugostiteljskom sektoru, pogotovo kada je reč o kuvarima, ali i za drugim radnicima“ naglasio je Đukić.

Udruženje građana Forca, kao regionalni centar i kroz novoosnovani Job Info centar, svakodnevno radi na pronalaženju zainteresovanih kandidata, kroz karijerno savetovanje i kreiranjem baze podataka. Mladima ujedno pruža detaljne informacije o potencijalnim poslodavcima, ali radi i na informisanju u školama, kako bi se na vreme mladi opredelili za zanimanje koje će im omogućiti lakši put do zaposlenja.

Tekst i foto: Predrag Stojković