E2E Priča – Test za profilisanje karijere

Požežanin Lazar Đonović maturirao je u Srednjoj ugostiteljsko turističkoj školi u Čajetini. Kao i mnogi mladi, prilikom odabira budućeg zanimanja smatra da je napravio grešku. Kako ne vidi sebe u toj oblasti, potražio je stručnu i savetodavnu pomoć od našeg lokalnog partnera „Force“.

Test sposobnosti i sklonosti, koji je razvijen po švajcarskom modelu i koji pomaže mladima u karijernom planiranju i proceni kompentencija pokazao je da je sfera njegovog interesovanja vezana za građevinarstvo i metalski sektor. Pre ovog testiranja Lazar je čuo od karijernih praktičara za mogućnost pravog izbora sopstvene budućnosti, zahvaljujući programima obuke i testiranja, koji je započeo da se realizuje u Požegi, uz podršku švajcarsko-srpskog projekta „Znanjem do posla“. Smatra da može da gradi bolju budućnost ne kao konobar, već u struci u kojoj će se osećati ispunjenije i srećnije.

Ovakav slučaj nije usamljen, pa je zbog toga inicirano više sastanaka sa potencijalnim poslodavcima, koji su zainteresovani da budu partneri u projektu, ali i da se uspostavi most saradnje, kako bi se ostvarila „win-win“ situacija. Tako je kompanija „Matis“ iz Ivanjice, koja ima više od 1500 zaposlenih, koja se bavi proizvodnjom nameštaja u pogonima širom Srbije, pokazala veliko interesovanje. Naime, kao i većina poslodavaca suočeni su sa nedostatkom kvalifikovane radne snage, pogotovo mladih, koji su zainteresovani da grade karijeru u toj oblasti.

Među kompanijama koje su zainteresovane da participiraju u ovakvim projektima svakako je i kompanija „Inmold“ iz Požege. Proizvodnja IML robota i visokotehnološki procesi kojima se bave zahtevaju ne samo visokoobrazovane stručnjake. Potreba je i za mladima sa srednjom stručnom spremom, koji bi sebe prepoznali u toj oblasti i tako gradili karijeru, a svoj potencijal valorizovali adekvatno, bez potrebe odlaska van zemlje.

Na sajmu plastike i gume u Dizeldorfu, koji predstavlja najznačajniji i najveći svetski skup kompanija visokih tehnologija takođe se moglo čuti da u celom svetu postoji problem nedostatka kvalifikovane radne snage. Uprkos tehnološkom procesu, inovacijama, svakako da postoji potreba za onima koji će se ideje inženjera pretočiti u proizvode.

Iako se smatra da je na području Zlatiborskog okruga turizam vodeća grana, istraživanja su pokazala da je metalski sektor najprofitabilniji i najproduktivniji segment privrede. Zbog toga postoji stalna potreba za kvalifikovanim, a pre svega motivisanim mladim ljudima. Motivacija i počiva na pravom odabiru karijere, a upravo testiranje jeste prvi korak na stepenicama koje vode do željenog posla i uspeha.

Uz obuku i programe koji su osmišljeni po švajcarskom modelu, sigurno će mnogi izabrati željeni put, a koji nije odlazak iz zemlje po svaku cenu. Rešenje je zapravo možda u lokalnoj zajednici ili neposrednom okruženju, a da toga nisu svesni mnogi koji tragaju za poslom koji će ih ispuniti, pre svega zadovoljstvom, a onda će motivacija biti preduslov i za ostvarenje bolje zarade.

„Forca“ zbog toga svakodnevno kontaktira i radi na stvaranju mreže, kojom će povezati mlade koji tragaju za poslom, poslodavce koji će umeti da prepoznaju značaj projekta, koji će uticati i na razvoj lokalne zajednice i svakako smanjiti broj nezaposlenih.

Tekst i foto: Predrag Stojković