Obuka na radnom mestu – “MATIS” d.o.o.

4 radnice za zanimanje “Pomoćni radnik/ca u proizvodnji nameštaja” proći će kroz obuku na radnom mestu u ivanjičkoj fabrici nameštaja”Matis” d.o.o.

Reč je o dvomesečnoj obuci koja se sprovodi u okviru programa „Znanjem do posla”, tokom koje praktikanti, osim praktičnog rada, imaju 40 časova teorijske obuke.

Tokom tog perioda polaznice će steći teorijska, praktična znanja i veštine neophodne i predviđene za to radno mesto. Stručno usavršavanje biće realizovano u saradnji sa Milanom Zlatićem, profesorom Tehničke škole u Ivanjici, koji je zadužen za teorijsku nastavu. Praktičnu obuku realizovaće Milorad Đoković, strukovni inženjer mašinstva.

Pre početka realizacije, uz stručnu konsultaciju je urađen plan obuke, ali je prethodno urađena SKA analiza. SKA metodologija (Skills, Knowledge, Attitude method) razvijena je kroz rad Švajcarskog Saveznog Instituta za stručno obrazovanje – SFIVET (The Swiss Federal Institute for Vocational Education and Training).

U pitanju je metod za profilisanje zanimanja, kao polazna tačka na osnovu čije primene i rezultata se može graditi jedinstven model za razvoj programa obrazovanja ili obuke.

Za početak realizacije i tok obuke bili su zainteresovani i predstavnici organizacije koja je zadužena za implementaciju projekta „Znanjem do posla“- NIRAS, koji su u okviru redovnih aktivnosti posetili kompaniju MATIS DOO u Ivanjici.

Specifičnost obuke ogleda se i u tome što su praktikantkinje osobe sa invaliditetom. Ova renomirana ivanjička kompanija pokazala je veliko interesovanje za učešće u projektu, pružanjem šanse da osobe sa invaliditetom grade karijeru bez barijera. Predstavnici NIRAS-a prilikom posete razgovarali su sa četiri radnice na obuci, ali i sa Ivanom Bešovićem, koji je ispred kompanije MATIS zadužen za realizaciju programa obuke na radnom mestu. Sa programom i načinom realizacije obuke upoznao ih je i Milorad Đoković, mentor praktikantkinja.

Trenutno deo E2E projektnih aktivnosti koje su fokusirane na podršku mladima pri zaposlenju kroz organizaciju obuka na radnom mestu, odvija se u kompanijama „Matis“ u Ivanjici i „Razvitak“ u Požegi. Raste interesovanje i drugih kompanija u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu za ovu vrstu podrške. Među onima koji su se prijavili su „Metaloplastika“ iz Čajetine i „Sirogojno Company“.

U cilju podrobnijeg upoznavanja sa projektom „Znanjem do posla“, u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, u Regionalnom inovacionom start-up centru održana je prezentacija ovog programa. Predstavnici kompanija su tom prilikom upoznati su sa podrškom koju obezbeđuje program i načinima na koji u njoj mogu da učestvuju.

Tekst i foto: Predrag Stojković